TamoSoft: Network Analysis Tools & Security Software
Contents

SmartWhois Help Documentation


    Return to the main product page
 
Typer av förfrågningar


Information For Beginners  

Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan IP-adresser, värdnamn och domännamn. En IP-adress är ett unikt nummer som identifierar en dator på Internet, t.ex exempel 205.181.112.65. Du kanske vill erhålla information om en IP-adress för att se vilken som ligger bakom ett e-postmeddelande, eller att se vilken som ligger bakom en attack på din dator.

Ett värdnamn är endast ett lätt-att-komma-ihåg namn som motsvarar en IP-adress. T.ex exempel, www.microsoft.com är namnet för IP-adressen 207.46.230.219. En whois-fråga efter www.microsoft.com och 207.46.230.219 returnerar exakt samma information.

Domännamn skiljer sig mot värdnamn och IP-adresser. En domän är ett nätverksnamn som är registrerat till någon. Domän-frågor tillhandahåller information om ägaren till domännamnet. Om du t.ex vill köpa domännamnet katter.com för att sätta upp en webbplats om katter, då kanske du vill ta kontakt med ägaren av detta domännamn för att erbjuda en affärsuppgörelse. För att erhålla denna information, då måste du göra en domän-fråga.

SmartWhois kan utföra frågor om både IP-adresser/värdnamn och domännamn.


IP Address / Hostname Queries  

För att erhålla information om en IP-adress eller ett värdnamn, då behöver du endast mata in namnet I textfältet och sedan trycka ned Enter-tangenten, eller så klickar du på knappen Fråga och väljer sedan Efter IP / Värdnamn. Du kan där välja att utföra en tidigare fråga efter en IP-adress eller ett värdnamn, genom att klicka på rullningslisten. De ovanstående exemplen är 204.71.203.160, 216.115.104.67, eller 195.14.130.100. Dessa exempel över värdnamn står för bsads.looksmart.com, jump.altavista.com, eller www.ebay.com. SmartWhois stöder även IP-adresser med jokertecken, som t.ex 193.1.*.* eller 193.1.217.* . I detta fall så skannar programmet det specificerade området av adresser och visar sedan alla poster som hittades.


Domain Queries  

Om du vill skicka en fråga till en databas med domänregistreringar, då anger du namnet på domänen och trycker sedan ned Enter-tangenten tillsammans med Ctrl-tangenten, eller så väljer du bara Efter Domännamn från rullningslisten under Fråga-menyn. Exempel på giltiga domännamn är netcom.com, volvo.se, eller digiserve.co.uk. Du skall inte använda prefixet "www" I dina frågor efter domännamn; t.ex www.micorsoft.com är inte en giltig domän-fråga (men det är en giltig fråga efter ett värdnamn).


Custom Queries  

Om du behöver skicka en fråga till en whois-server som inte finns som standard, eller om du vill utföra en speciell fråga, då klickar du på Visa
=> Whois Konsoll från menyn eller så klickar du på knappen Fråga och väljer Anpassad Fråga.


SmartWhois använder 4 huvudservrar för frågor efter IP-adresser, och mer än 20 regionala whois-servrar för att erhålla uppgifter om registreringar om domännamn. Observera att det finns många länder som inte tillhandahåller databaser över whois-uppgifter, och information om sådana nationella domäner kan inte erhållas. SmartWhois täcker för närvarande:

Internationella domännamn: COM, NET, ORG, INFO, BIZ, COOP, NAME, AERO, MUSEUM och INT;
Amerikanska domäner: EDU, GOV, MIL, och US;
Nästan alla Europeiska domännamn;
Kanada, Mexico, Brazilien, Japan, Nya Zeeland, Australien, Singapore, Thailand, Taiwan, Sydkorea, Kina, och et antal övriga länder.